Agnieszka Joanna Filipiak-Florkiewicz, urodzona 16 maja 1973 roku w Lubinie, jest polską specjalistką w dziedzinie inżynierii i technologii żywności. Posiada bogate doświadczenie jako technolog żywienia człowieka, a jej wkład w nauki rolnicze został doceniony przez środowisko akademickie.
Obecnie piastuje zaszczytny tytuł profesora na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, gdzie współtworzy programy edukacyjne oraz prowadzi badania naukowe. Dodatkowo, od 2020 roku pełni funkcję prorektora tejże uczelni, co utwierdza jej znaczącą rolę w kształtowaniu przyszłości polskiego rolnictwa i edukacji w tym zakresie w nadchodzących latach.
Życiorys
Agnieszka Filipiak-Florkiewicz jest uznaną postacią w dziedzinie technologii żywności. Ukończyła studia w 1997 roku z zakresu technologii żywności oraz żywienia człowieka na Akademii Rolniczej im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. W 2001 roku, na macierzystej uczelni, uzyskała stopień doktora na podstawie rozprawy dotyczącej wartości odżywczej bulw nowych odmian topinamburu (Helianthus tuberosus L.) oraz ich potencjalnego zastosowania do produkcji chleba, wygłoszonej pod kierunkiem dr hab. Ewy Cieślik.
W 2011 roku obroniła pracę habilitacyjną zatytułowaną „Wpływ obróbki hydrotermicznej na wybrane prozdrowotne właściwości kalafiora (Brassica oleracea var. botrytis L.)”, co zaowocowało przyznaniem jej stopnia doktora habilitowanego. Tytuł profesora nauk rolniczych otrzymała 28 listopada 2019 roku.
Od 1997 roku związana jest z Akademią Rolniczą im. Hugona Kołłątaja, która w międzyczasie przekształciła się w Uniwersytet Rolniczy. W swojej karierze osiągnęła stanowisko profesora. W latach 2012-2016 pełniła funkcję prodziekana Wydziału Technologii Żywności, a w kadencji 2016-2020 była dziekanem tego wydziału. W roku 2020 objęła stanowisko prorektora Uniwersytetu Rolniczego do spraw nauki na kadencję 2020-2024.
Jej zainteresowania badawcze obejmują szeroki zakres tematów, w tym żywność funkcjonalną, która zawiera fruktany i przeciwutleniacze, jak również ocenę prozdrowotnych związków występujących w warzywach. Uczestniczyła w dwóch stażach naukowych w Universität für Bodenkultur Wien oraz odbyła wizyty studyjne w Paryżu, Lwowie, Nitrze i Płowdiwie.
Agnieszka Filipiak-Florkiewicz ma na koncie ponad 180 publikacji, z czego ponad 60 to oryginalne prace twórcze. Wyróżniła się także w roli promotora, wypromowując dwóch doktorów nauk rolniczych. Jest członkiem Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu Polskiej Akademii Nauk, a także Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności oraz Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych.
W życiu osobistym jest zamężna z Adamem, z którym ma córkę Małgorzatę oraz syna Michała. W 2019 roku została uhonorowana Medalem Komisji Edukacji Narodowej, co stanowi kolejny dowód na jej znaczący wkład w rozwój nauki.
Przypisy
- Przekazanie władzy oraz wręczenie powołań na kadencję 2020–2024. urk.edu.pl, 01.09.2020 r. [dostęp 07.09.2020 r.]
- a b c d Nominacje profesorskie: prof. dr hab. inż. Agnieszka Filipiak-Florkiewicz. „Biuletyn Informacyjny. Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie”. 122–123, s. 11–12, 04.2020 r. ISSN 1899-7775.
- Wręczenie odznaczeń państwowych i resortowych. „Biuletyn Informacyjny. Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie”. 119, s. 19–20, 10.2019 r. ISSN 1899-7775.
- a b Agnieszka Filipiak-Florkiewicz, [w:] baza „Ludzie nauki” portalu Nauka Polska (OPI PIB) [dostęp 07.09.2020 r.]
Oceń: Agnieszka Filipiak-Florkiewicz